El passat 17 de maig, des de l’etapa de l’ESO de l’escola hem organitzat una activitat que ha reunit diferents entitats i institucions vinculades amb la nostra comunitat.

L’objectiu principal d’aquesta activitat ha estat donar a conèixer les diferents situacions que viuen les dones migrants que arriben a Mislata, i com són acollides i ajudades per organitzacions i associacions locals.

Un altre objectiu ha estat posar en contacte totes aquestes institucions i entitats del nostre entorn que treballen amb aquest col·lectiu; entre elles, la pròpia escola ja que entre les nostres famílies també hi ha dones migrants. Pensem que és molt positiu que puguen col·laborar i donar-se suport mutu.

A l’activitat, acollida pel Museu d’Història de València (també una institució del nostre entorn), han participat: el Centre d’Acollida a Refugiats (CAR) de Mislata, la Casa de la Dona i la Regidoria de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Mislata, l’Associació Humanitària Internacional de Mislata (AHUIM), el Centre de Dia per a Persones Grans Dependents “Arniches” de València, l’ONG Save the Children, i la Fundació “Tocan a mi Puerta”, ubicada a la parròquia de Sant Miquel de Soternes.

La part central de l’activitat ha estat un col·loqui en què representants d’aquestes entitats i dones migrants acollides per elles han donat testimonis de vida de tot el que implica la migració: l’eixida dels seus països d’origen (provocada sovint per circumstàncies traumàtiques de tipus social o personal) i l’arribada i l’acollida a Mislata, un procés complex on el paper del teixit associatiu que treballa amb aquestes dones és clau.

Aquest col·loqui ha estat conduït per alumnat de 3r d’ESO i ha comptat com a públic assistent amb alumnat d’altres cursos d’aquesta etapa.

Abans del col·loqui totes les persones participants a l’activitat han pogut visitar al mateix Museu d’Història de València l’exposició “Retrats Femenins: Migrants” de l’artista hispano-brasilera Séfora Camazano. Aquesta visita, l’han feta acompanyades per la mateixa artista i pel comissari de la mostra, Miguel Arce.

L’exposició ha estat un complement perfecte del col·loqui ja que “Retrats Femenins: Migrants” és un projecte artístic que també dona veu les dones immigrants, les històries personals de les quals són sovint invisibilitzades i silenciades.

Així doncs, col·loqui i exposició han esdevingut oportunitats úniques per a reflexionar sobre la realitat de les dones immigrants i comprendre millor les seues vivències i les seues lluites; un coneixement absolutament necessari per fer de la nostra societat (de la nostra ciutat, del nostre barri… de la nostra escola!) un millor lloc d’acollida, en aquest cas, per a la dones migrants.

 

Related posts