Del 6 al 13 de novembre de 2022 el nostre alumnat de 4t d’ESO acompanyats pel professorat de l’escola, ha participat en la mobilitat a la ciutat de Sofia, prevista dins del projecte Erasmus+ “Your voice for tomorrows Europe”. Aquest projecte compta amb les ajudes de la Unió Europea, amb la qual cosa ha estat completament subvencionat. En ell, a més del nostre centre, també han participat altres escoles sòcies de Polònia, Turquia i l’escola búlgara d’acollida: 134. SU “Dimcho Debelyanov”.

Arribàrem a la ciutat el diumenge 6 de novembre, el qual vàrem aprofitar per instal·lar-nos i per conèixer l’entorn on anàvem a passar tota la setmana. L’escola estava molt ben situada, tan sols a 1 quilòmetre dels llocs més emblemàtics de la ciutat, com són la Catedral d’Alexander Nevski, el Palau Presidencial, l’estàtua d’Slaveikovs, i molts més altres llocs que no podem deixar de visitar. Passejàrem amunt i avall pel Bulevard Vitosha que porta el nom de la muntanya als peus de la qual es situa la ciutat. En aquesta ampla i llarga avinguda per a vianants, que és el carrer comercial situat al centre de la ciutat, trobem tota classe de restaurants, cafés, tendes i boutiques.

El dilluns a primera hora vàrem acudir a l’escola de Sofia on tinguérem els discursos de benvinguda, la cerimònia d’apertura, la presentació del projecte i dels països participants i també veiérem les instal·lacions de l’escola. Continuàrem les activitats del matí amb una presentació de les activitats de voluntariat i caritat que en cadascun dels països participants realitzem, així com de les costums i tradicions de cada país. Acabàrem amb un dinar de germanor al menjador de l’escola on ens oferiren plats tradicionals de Bulgària. La vesprada va continuar amb una visita guiada per la ciutat. Acabàrem el dia amb un sopar tradicional en un restaurant de la ciutat on a més dels plats típics gaudírem de diferents actuacions folklòriques.

El dimarts estiguérem en les oficines de la rama búlgara de la Creu Roja on ens reberen diferents membres de l’organització, per explicar-nos i donar-nos a conèixer, les diferents activitats que duen a terme des dels seus inicis. D’ahí ens dirigírem a un centre comercial de la ciutat per dinar tots junts i compartir la vesprada.

El dimecres de matí començàrem amb una activitat cultural, la visita al Museu Regional d’Història de Sofia. Està situat en l’edifici que albergava els antics Banys Minerals Centrals de la ciutat. Encara tenen una font en la que provar l’aigua que ix calenteta i és coneguda pels seus valors sanatoris. Al museu vàrem veure la vida i costums de la zona des de la prehistòria fins als temps moderns. Si vos agraden aquest tipus de museus, a la seua web podeu trobar un tour virtual. Després de dinar ens dirigírem a conèixer les activitats que desenvolupa l’associació Ashumer Atzeir, on realitzàrem un taller per a elaborar diferents articles per a persones d’una residència de la tercera edat de Sofia. Acabàrem el dia col·laborant amb una organització que cada dia reparteix aliments a persones sense sostre en el centre de la ciutat.

El dijous tocava l’excursió a la ciutat de Plovdiv. És la segona ciutat més gran de Bulgària i una de les més boniques i pintoresques. Però destaca per ser la ciutat més antiga d’Europa, habitada des de fa 6000 anys. També és coneguda com la ciutat dels set turons (encara que actualment sols en queden sis, l’altre ha desaparegut poc a poc ja que l’utilitzaren de cantera). El seu casc antic està proposat per ser declarat Patrimoni de la Humanitat. Vàrem gaudir de les restes arqueològiques i arquitectòniques, així com de les mostres de les cases típiques d’època renaixentista. De les restes més antigues destaca l’amfiteatre romà amb capacitat per a 6000

espectadors. Si alguna vegada esteu de turisme per Bulgària vos recomanem no perdre-vos la visita a aquesta ciutat.

Arribava ja el final de la nostra mobilitat, el divendres pel matí disposàrem de temps lliure, ja que el vol dels nostres companys polonesos i turcs era el dissabte de matí i necessitaven temps per a comprar records. Nosaltres aprofitàrem per passejar per altres zones de la ciutat que encara no havíem pogut recórrer. A les dos del migdia ens reunírem en l’escola búlgara per realitzar les últimes activitats conjuntes, desenvolupàrem un projecte de voluntariat que puga ser aplicat, per nosaltres mateix, en un futur pròxim, triàrem el lema d’aquest projecte i el presentàrem a la resta d’equips. Havia arribat l’hora del lliurament dels diplomes que va continuar amb la festa d’acomiadament. Compartírem un bufet que ens havien preparat per a l’ocasió i com no podia faltar, ballàrem i ballàrem diferents danses i cançons dels quatre països participants. Havia arribat el moment que ningú volia que arribara, ara sí era l’hora de dir-nos adéu.

El nostre vol de tornada a València estava previst per al diumenge a les 6:30 del matí, així és que vàrem aprofitar el dissabte per a fer una última visita pels llocs més emblemàtics, fer les últimes compres i com no podia ser d’altra manera anar a dinar al nostre restaurant de confiança. Ja per la vesprada després de deixar-nos preparades les maletes ens compràrem algunes cosetes per al desdejuni del matí del dia següent, vàrem sopar a un restaurant del Bulevard Vitosha i ben prompte ens retiràrem a descansar.

Estem segurs que mai oblidarem als nous amics i amigues que hem fet dels diferents països participants, que seguirem en contacte amb ells i elles, especialment a través de les xarxes socials, que a partir d’ara serem més aplicats en l’aprenentatge de l’anglés, ja que ja sabem com d’important és aquesta llengua per a comunicar-te i que recordarem aquesta experiència per a la resta de la nostra vida.

L’equip Erasmus + de secundària

Related posts