Miquel Ruiz, mestre de l’escola i president de la UCEV, ha participat en la visita als projectes que la Fundació Vicente Ferrer (FVF) desenvolupa al districte d’Anantapur (Andhra Pradesh, l’Índia).

La visita ha tingut lloc del 3 al 8 de desembre i hi ha participat una representació de 27 cooperatives valencianes, entre les quals hi ha hagut professorat del Grup Sorolla i de Mestres de la Creu de Mislata. Entre les distintes activitats realitzades, la delegació valenciana va mantindre una trobada amb Anna Ferrer, actual Presidenta de la FVF, al campus principal de la Fundació situat als afores de la ciutat d’Anantapur. Aquest campus ha estat el lloc d’allotjament del grup durant l’estada a l’Índia.

La FVF és una Organització No Governamental de Desenvolupament compromesa des de fa 50 anys amb el procés de transformació de zones rurals a Andhra Pradesh i Telangana, tots dos estats del sud-est de l’Índia. Fa costat a comunitats empobrides i grups especialment vulnerables: dones, xiquetes i xiquets, i persones amb discapacitat, provinents principalment de les comunitats que pateixen una exclusió més severa, com ara els dalit o intocables, els grups tribals i les castes desfavorides. Aplica els seus programes en 3.662 localitats i la seua acció arriba a una població de prop de 3 milions de persones.

Les eines amb les quals la FVF està duent a terme aquesta “revolució silenciosa”, tal com la va definir el propi Vicente Ferrer, són l’educació; l’apoderament de dones, persones treballadores i comunitats rurals; i l’aposta per la sostenibilitat en el desenvolupament econòmic d’aquestes.

El cooperativisme valencià manté una aliança amb la FVF que ha fet possible diverses accions d’intercooperació, les quals, tal com s’ha pogut comprovar al llarg dels dies de la visita, estan donant uns resultats certament positius per a la població local destinatària. Els projectes visitats representen una mostra significativa de la tasca de la FVF i d’aquests resultats que s’estan obtenint.

LA IMPORTÀNCIA DE LA SANITAT

La visita a l’hospital de Bathalapalli, al districte d’Anantapur, va permetre conèixer la tasca de la FVF a l’àmbit sanitari. Es tracta d’un centre hospitalari que forma part de la xarxa d’hospitals generals gestionats per la Fundació. Allí es va poder visitar la zona dedicada a l’atenció pediàtrica, acompanyats tant per personal sanitari local com per metges voluntaris valencians. El 2018 la xarxa d’hospitals va atendre 829.950 persones, amb una mitjana de 2.734 pacients diaris.

Al mateix recinte de l’hospital de Bathalapalli, la delegació valenciana visità les instal·lacions d’un centre d’educació especial per a xiquets i xiquetes amb paràlisi cerebral, el qual actua com a internat per al seu alumnat. Així mateix, el recinte de l’hospital compta amb dos centres d’acollida per a xiquetes i xiquets orfes infectats amb el VIH. Concretament, es va visitar el centre de xiquetes, en què es va poder interactuar amb el personal educador i amb les xiquetes residents.

Finalment, a Bathalapalli també es troba el lloc de descans de Vicente Ferrer, un espai públic on s’honoren les seues restes. En aquest lloc pensat com a zona verda i enmig dels espais d’esbarjo, es possible llegir, inscrites en monòlits i murs, algunes de les reflexions del fundador inspiradores de la tasca de la FVF.

DESENVOLUPAMENT ECOLÒGICAMENT SOSTENIBLE

Al lloc de Narsinekuta, a l’àrea de Rapthadu, es va poder conèixer de la mà dels propis llauradors la transformació agrícola i social que s’ha produït en aquella comunitat. Una transformació produïda gràcies a la introducció de diferents tècniques, entre elles el reg per degoteig, i també gràcies al traspàs de la titularitat de la terra a aquests treballadors, fet que ha suposat una millora significativa del nivell de vida i de les expectatives de futur de les seues famílies. Tot seguit, la visita portà els participants a l’embassament construït per la FVF sobre el riu Lingalavagu Vanka, a la localitat de Girigetla, a Pathikonda. Aquesta obra forma part d’una xarxa d’estructures hídriques per a la recollida i aprofitament de l’aigua, essencial per als agricultors d’aquesta zona semidesèrtica del sud de l’Índia. Aquestes estructures recullen la màxima quantitat d’aigua possible i la destinen a la diversificació de cultius i a la cria de bestiar per part de la població de les zones rurals. Les estructures hídriques construïdes han estat 3.116, gràcies a les quals s’ha estès la superfície de conreu en més de 45.000 hectàrees.

APODERANT LA DONA

A l’aldea de Nimmalakunta, a la regió de Bathalapalli, la delegació va entrar en contacte amb les dones pertanyents al sangham local. La Fundació ha engegat un sistema de participació basat en l’apoderament de les dones a través de l’associacionisme. Els sanghams, les associacions locals de dones, són la base d’aquest sistema. L’acció dels sanghams és sostinguda per un Fons de Desenvolupament de la Dona posat en marxa per la Fundació. Aquest fons permet la concessió de microcrèdits a les dones de les comunitats rurals per a la creació de negocis propis. La FVF ha impulsat un total de 7.486 sanghams, els quals apleguen més de 100.000 dones.

UN HABITATGE DIGNE

Durant la visita es va poder inaugurar la nova colònia d’habitatges de la localitat d’Obulpuram, a l’àrea de B.K.Samudran, construïda gràcies al finançament del cooperativisme valencià. Així mateix, es va realitzar una desplaçament a l’aldea de Mydugolam, també dins del districte d’Anantapur, per tal de visitar els habitatges construïts en aquesta localitat ara fa dos anys, també amb la col·laboració de les cooperatives valencianes. Aquests habitatges asseguren una llar mínimament digna a les famílies que hi viuen i tenen la característica de ser, en tots els casos, propietat formal de la dona d’aquestes unitats familiars: una acció més d’apoderament femení en aquest entorn. El total d’habitatges construïts en 50 anys d’acció de la FVF ha estat de 75.500.

L’EDUCACIÓ, EINA DE TRANSFORMACIÓ

La delegació valenciana va inaugurar tot un nou aulari a l’escola d’Educació Secundària de la localitat de Sirivaram, en aquest cas també construït amb el suport de diverses cooperatives valencianes. La iniciativa forma part del projecte “Una escola a Anantapur per a una vida digna”, projecte impulsat pel cooperativisme amb participació d’escoles cooperatives i executat per la FVF. El centre compta amb 367 alumnes que provenen de famílies empobrides dedicades majoritàriament a l’agricultura i la ramaderia. L’escolarització d’aquest alumnat permet continuar impulsant la cultura de l’educació entre les comunitats de la regió amb l’objectiu de garantir oportunitats de futur als més joves.

Entre les actuacions educatives de la FVF, també es va visitar l’institut d’educació inclusiva d’Anantapur, dins del qual comparteixen aules alumnat amb discapacitat visual i alumnat sense problemes de visió. Al centre destaca la dotació específica de mitjans i materials diversos per superar les barreres d’escolarització de l’alumnat discapacitat i atendre’n les necessitats específiques. La FVF compta amb 6 escoles inclusives on estudien 411 xiquets i xiquetes a Primària i 204 joves a Secundària.

Finalment, a Sanjeevapuram, prop de Bathalapalli, es conegué l’escola local que gràcies al projecte School to School està agermanada amb la cooperativa d’ensenyament Mestres de la Creu de Mislata. L’escola de Sanjeevapuram està integrada a la xarxa d’escoles de reforç de la FVF que atén xiquets i xiquetes de les comunitats amb població més exclosa. Durant aquesta visita i mtjançant un vídeo que s’hi projectà, l’alumnat de Mislata va poder saludar els seus companys i companyes de l’Índia. La participació dels dos centres en aquest projecte es va iniciar el 2017.

Related posts