El nostre alumne de 4º de l’ESO, Leo Costa, ha sigut el guanyador absolut de la 55ª Olimpíada Matemàtica Espanyola, celebrada a Orense.

Leo ha sigut un dels sis guanyadors de la medalla d’or atorgada en la competició matemàtica, i s’ha convertit en el guanyador absolut en haver aconseguit la major puntuació. Cal destacar que en aquesta Olimpíada participen alumnes de 1r i 2n de Batxillerat i estudiants de 4º d’ESO amb talent excepcional en aquesta àrea. En aquesta edició han sigut quatre els estudiants de 4t de l’ESO.

Aquesta fase nacional ha premiat amb medalles d’or (6), plata (12) i bronze (18) als 36 primers classificats. Els sis alumnes que han aconseguit la Medalla d’Or formaran part de l’Equip Olímpic d’Espanya en la 60ª Olimpíada Internacional de Matemàtiques, que tindrà lloc en Bath (Regne Unit) del 15 al 21 de juliol de 2019.

https://youtu.be/gltd7lgrula

Pots consultar la notícia sencera ací.

Font: Llevant EMV

Leo Costa, del col·legi Santa Creu de Mislata, és el guanyador absolut de la 55ª Olimpíada Matemàtica Espanyola – La delegació valenciana aconsegueix a més dues medalles de plata

Rafel Montaner 23.03.2019 | 22:26

Un valenciano, el mejor en Matemáticas

Un valencià, el millor en Matemàtiques

L’estudiant valencià Leonardo Costa Lesage, alumne del col·legi Santa Creu, de Mislata, s’ha proclamat guanyador absolut de la 55 ª Olimpíada Matemàtica Espanyola celebrada a Orense. A més, la delegació valenciana, ha rebut dues medalles de plata gràcies a Javier Nistal, alumne de Jesuïtes d’Alacant, i a Héctor Sanchis, del Col·legi Alemany de València.

Leo Costa ha sigut un dels guanyadors dels sis ors atorgats en la competició matemàtica, i en haver aconseguit la major puntuació de tots els participants, li ha convertit en el guanyador absolut. En aquesta olimpíada de coneixements matemàtics participen alumnes de 1r i 2n de Batxillerat i estudiants de 4t d’ESO d’excepcional talent en aquest àrea. Precisament, Leo és estudiant d’aquest curs de Secundària.

Costa i altres tres participants valencians en aquesta edició de l’Olimpíada Matemàtica Espanyola, s’estan formant en el projecte Estalmat d’Estímul del Talent Matemàtic, de la Universitat de València. En el cas del guanyador absolut, segueix aquest programa des dels 12 anys, i açò li ha portat a ser el primer valencià estudiant d’ESO a aconseguir semblant gesta.

El projecte d’Estímul del Talent Matemàtic (Estalmat)  és una iniciativa de la Real Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals que tracta la detecció, orientació i estímul del talent matemàtic d’estudiants de 12-13 anys sense extraure’ls del seu entorn. El projecte explica des del seu començament amb el suport institucional de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant, la UJI (Universitat Jaume I de Castelló), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)  i la SEMCV (Societat d’Educació Matemàtica de la Comunitat Valenciana Al-Khwarizmi). Estalmat CV està coordinat des dels seus inicis a la Comunitat Valènciana fa 12 anys pel exdegà i professor de la Facultat de Matemàtiques de la UV, Rafael Crespo, i ha format a 300 alumnes i alumnes al llarg de dotze promocions.

Cal recordar que fa dos anys, un altre valencià Rafah Hajjar Muñoz (Casinos, 1999) va obtenir l’or en les Olimpíades Matemàtiques de 2017, la qual cosa li va convertir convertint-se així en el primer valencià que aconseguia aqueix guardó des de l’any 1999, el seu any de naixement.

La ciutat d’Orense ha acollit les proves finals de l’Olimpíada Matemàtica Espanyola (OME) que en la seua 55ª edició, arriba amb la major proporció de xiques registrada fins avui. La delegació valenciana, amb sis estudiants de Batxillerat, ha sigut la quarta més nombrosa.

Ferrán Cortés Pérez d’Altea, Leonardo Costa Lesage del col·legi Santa Creu de Mislata, Abel Doñate Muñoz d’Elda, Javier Nistal Sales d’Alacant, Héctor Sanchis Pérez del Col·legi Alemany de València i Roberto Vergara Sanchis de Castelló han sigut els integrants de la delegació valenciana.

En concret, han sigut deu les joves que han competit amb altres 68 estudiants de Batxillerat i 4t de l’ESO, una xifra que va sobrepassar la participació de l’any passat (quan solament van ser quatre) i ha elevat la seua representació per sobre del 10 % del total.

“Aquesta barrera semblava infranquejable i sens dubte ha contribuït a superar la participació espanyola, des de fa quatre anys, en l’Olimpíada Femenina Europea”, assegurava la presidenta de la Comissió d’Olimpíades de la RSME, María Gaspar.

La Reial Societat Matemàtica Espanyola (RSME) ha organitzat, amb la col·laboració de la Universitat de Santiago de Compostel·la i el suport de la Diputació d’Orense, aquesta cita celebrada en el Centre Cultural Marcos Valcárcel.

Dels 78 concursants, 53 cursen 2n de Batxillerat, 21 són 1r de Batxillerat i altres quatre estudien 4t de l’ESO a Ciudad Real, Huelva, Jaén i València (l’any passat solament hi havia un en aquest curs).

La delegació més nombrosa ha correspost a Andalusia, amb 12 estudiants, mentre que Catalunya i Madrid van comptar amb nou cadascuna. A la Comunitat Valenciana li van correspondre altres sis, mentre que la resta de comunitats va portar a tres alumnes, excepte Ceuta i Melilla, amb un representant cadascuna.

Les deu xiques eren d’Andalusia, Astúries, Cantàbria, Catalunya, Extremadura, Galícia, Canàries, Melilla, Navarra i País Basc. Per primera vegada, a més, va competir un estudiant procedent d’un centre espanyol en l’exterior, concretament de Moscou (Rússia), que va fer les proves de la fase local sota supervisió de l’Ambaixada espanyola.

Aquesta fase nacional ha premiat amb medalles d’or (6), plata (12) i bronze (18) als 36 primers classificats. Els sis alumnes que han aconseguit la Medalla d’Or formaran part de l’Equip Olímpic d’Espanya en la 60ª Olimpíada Internacional de Matemàtiques, que tindrà lloc en Bath (Regne Unit) del 15 al 21 de juliol de 2019.

Related posts